O nama

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Didak“ župe Gradnići
Od osnutka do danas

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Didak“ župa Gradnići utemeljeno je pod kraj 2010. godine. Godine djelovanja različitih umjetničkih sekcija u župi dovode do ideje o službenom utemeljenju HKUD-a. Uz podršku župnika na odlasku, fra Marinka Šakote i novog župnika fra Mate Dragičevića, održava se osnivačka skupština društva i bira prvi upravi odbor sa svim izvršnim tijelima. Prva predsjednica  društva je  Ivana Zubac, potpredsjednica Ana Vučić, tajnica Kristina Vučić, rizničar Zdenko Pehar, te su još uz njih kao članovi upravnog odbora Dragan Pehar, Josip Prskalo, Drinka Zubac i župnik fra Mate Dragičević.

Nakon službenog utemeljenja uslijedit će iznimno plodno razdoblje za društvo koje se ogleda kroz rast i razvoj umjetničkih sekcija, ali i uspješnu realizaciju započetih projekata. U tom razdoblju društvo je imalo približno 150 članova koji djeluju u pet različitih umjetničkih sekcija. Najveći broj članova brojila je sekcija velikog folklora s kojom se u svojim početcima, na različitim kulturno – umjetničkim manifestacijama, društvo ujedno najviše i predstavlja. Tada je voditelj velikog folklora bio Vedran Vidović. Naši najmlađi župljani bili su članovi sekcije malog folklora, a pod vodstvom Amande Rajič učili su hrvatske dječje tradicionalne igre. Glazbene sekcija u društvu bile su tamburaška i gitaristička. Voditelj tamburaške sekcije bio je Davor Markota, dok je sekciju gitarista vodio Željko Mandarić. Znanje koja su naši mladi stekli kroz rad u ovim sekcijama bilo im je dobar temelj za daljnje napredovanje u svijetu glazbe. Jedan dio njih nastavio je sa svojim glazbenim obrazovanjem, osnovani su bili i bendovi, a neki i danas sa svojom gitarom i tamburicom  zarađuju za srednjoškolski ili studentski džeparac.
Glumačka sekcija društva  i danas izvodi svoju predstavu  „U godinama gladi“. Predstava je postavljena 2011. godine, a do danas je izvedena više od dvadeset puta. Zbog glumačke izvedbe i specifičnosti tematike o kojoj govori predstava je s oduševljenjem prihvaćena od publike gdje god je izvođena. Prenošenje glavnih poruka predstave glumačkoj ekipi pričinjava najviše zadovoljstvo, a uspjeh koji se predstava postigla na radost je i ponos cijelom društvu i župi.

2011.- te godine predsjednica društva postaje Ana Vučić, te s ranije izabranim upravnim odborom nastavlja voditi društvo i ranije započete projekte. Iste godine društvo kreće u jedan od svojih najvećih projekata, izradu folklornih nošnji. Osigurati novčana sredstava za izradu nošnji bio je veliki izazov za vodstvo društva. Najveći iznos novca prikupljen je prodajom kalendara koji je izrađen u svrhu prikupljanja sredstava za izradu. Na kalendaru je kroz umjetničke fotografije predstavljena župa Gradnići i HKDU „Didak“ župe Gradnići. Kalendar za nadolazeću 2012. godinu ponuđen je broćanskim tvrtkama. Godinu danas kasnije, od novca prikupljenog prodajom kalendara i donacija prijatelja društva, izrađeno je trideset kompleta ženskih i muških nošnji. Veliki dio nošnji izradile se vrijedne ruke gradnićkih župljanki, što nošnjama daje još veću vrijednost. Šivanje ženskih haljina, muških košulja i modrina radila je Vinka Vučić, baka Janja Prskalo izradila je tkanice, a baka Fila čarape nošnje. Prijatelji iz Rodoča i Mostara kompletirali su nošnje izradivši džoke i opanke.

Društvo u 2013.-oj godini dobiva novi upravi odbor. Predsjednik društva je Robert Jurešić, rizničar Zdenko Pehar, a članovi upravnog odbora su Josip Prskalo, Renato Zubac, Josip Grbavac i Drinka Zubac. Društvo također dobiva i novog voditelja folklora, Boru Šimovića. Folklorna sekcija nastupa širom Hercegovine, a posebno značajan je nastup na snimanju serijala „Lijepom našom“ u Čitluku. Ženski bećarac folklorne skupine svojom se pjesmom posebno izdvojio tijekom vremena. Naše bake naučile su pjevati bećarac mlade cure zbog čeka su one postale prepoznatljive u svojoj izvedbi ovog tradicionalnog načina pjevanja.